O tom, že zahrada vyžaduje péči, pokud má vypadat alespoň trochu k světu, není pochyb. Zdaleka nejvíce jí je samozřejmě během vegetační doby, a to ať už tam máme záhony, nebo jen trávník, avšak to neznamená, že si v zimě nemůžeme odpočinout. I tehdy nás totiž čeká práce, a ta není leckdy jednoduchá. Jedním z problémů, se kterým se v tomto období potýkáme, je sníh. Jistě, v posledních letech jej není ani zdaleka tolik jako dřív, avšak to ani zdaleka neznamená, že zmizel úplně. Za příznivých podmínek jej i u nás může napadnout velmi silná vrstva, což staví majitele zahrad před dilema: máme jej nechat být, nebo raději sklidit?

 

zahradní cesty musí být vždy schůdné

 

Odpověď zde není až tak jednoduchá. V první řadě záleží na tom, jak zahradu využíváme. Jistě, lze namítnout, že v přírodě sníh také nikdo neuklízí, ovšem mnohé naše zahrady jsou přírodnímu stavu velmi vzdáleny. Proto je dobré uvážit, co bude nejlepší pro tu naši. Jistě, mnoho květin, jako například růže, sněhovou pokrývku ocení. Ač to může znít trochu zvláštně, vytvoří v podstatě pokrývku, která je ochrání před nejhorším mrazem. Díky tomu tak lépe přečkají zimu a na jaře zase porostou.

 

prostříhávání růží

 

Ovšem to není případ zdaleka všech rostlin. Některé naopak potřebují Slunce, a to i v zimě. Jedná se především o druhy, které jsou zelené po celý rok. U nich totiž sněhová pokrývka brání fotosyntéze, která je pro ně životně důležitá zvláště v zimě, kdy je slunečního světla mnohem méně.

 

Dále tu jsou samozřejmě cesty, které na zahradě máme. Tyto by vždy měly být odházené, neboť brodit se sněhem není příjemné, a pokud jde o auto, pro něj by to mohlo být nejen nebezpečné, ale v některých situacích dokonce nemožné. Proto musíme cesty udržovat v takovém stavu, abychom je vždy mohli použít, a to i v zimě. Bez toho se zkrátka neobejdeme, ať už se nám to líbí, nebo ne. Proto je popadnutí lopaty po sněžení v podstatě nezbytné.